Šta je preduzetnik ?

 

Jedna od definicija preduzetnika jeste da je to osoba koja pokreće i vodi poslovne aktivnosti s ciljem ostvarivanja profita. Ova definicija obuhvata širok spektar aktivnosti od osnivanja malih samostalnih preduzeca do vođenja velikih korporacija. 

Evo nekoliko ključnih karakteristika o preduzetniku:

Poslovno ime i sjedište :

Preduzetnik obavlja djelatnost pod poslovnim imenom, prilikom izbora poslovnog imena neophodno je da je isto jedinstveno i nije dozvoljeno koristiti poslovno ime drugog privrednog subjekta u cjelosti tj. potrebno je da postoji razlika u poslovnom imenu medju privrednim subjektima. Poslovno ime preduzetnika obavezno sadrži ime i prezime preduzetnika, opis pretezne djelatnosti, oznaku „preduzetnik“ ili „pr“, sjediste i adresu. Sjediste privrednog društva je mjesto iz koga preduzetnik upravlja svim poslovima. U skladu sa zakonom, djelatnost se moze obavljati i van sjedista (tzv. izdvojeno mjesto), ali i na nekom drugom mjestu ako je to po prirodi same djelatnosti ili po pozivu stranke. Pored poslovnog imena, sjedista i djelatnosti, preduzetnik registruje i svoj maticni broj i poreski identifikacioni broj.

Registracija : Za obavljanje djelatnosti neophodna je registracija preduzetnika a oni se najcešće registruju u oblastima kao sto su zanatstvo, samostalne zanatske radnje itd.

Odgovornost preduzetnika :

Preduzetnik odgovara lično i neograničeno cijelom svojom imovinom za obaveze koje nastanu iz obavljanja djelatnosti. U slucaju da preduzetnik ne može da izmiri obaveze prema povjeriocima, cjelokupna njegova imovina se može zaplijeniti za otplatu dugova osim određenog minimuma koji svaka država zakonom utvrdjuje.

Pokretanje poslovanja: Preduzetnik je osoba koja prepoznaje poslovnu priliku i pokrece posao kako bi iskoristila tu priliku to moze ukljucivati razvoj proizvoda ili usluge, stvaranje novog trzista ili poboljsanje postojecih proizvoda/usluga.

Rizik: Preduzetništvo obicno nosi određeni rizik preduzetnici su spremni preuzeti finansijski, operativni i društveni rizik kako bi ostvarili svoje ciljeve. Mogu se suočiti s neizvjesnošću u vezi s uspjehom poslovanja, promjenama na trzistuu ili drugim faktorima, kada je lice registrovano kao preduzetnik ono za svoja prava i obaveze odgovara cjelokupnom svojom imovinom. Preduzetnik se identifikuje sa svojim preduzecem, takodje ovaj tip organizacije poslovanja je specifican sa stanovista uloga odgovornosti i rizika. Neke od kumulativnih pretpostavki vezanih za preduzetnika su sledece i to rijec je o fizickom licu, licu koje samostalno i trajno obavlja djelatnost i obavlja djelatnost u cilju sticanja dobiti. 

Prestanak obavljanja djelatnosti :

Pisanom odjavom (odluka o prestanku), gubitkom poslovne sposobnosti, smrću kao i u drugim slučajevima propisanim zakonom primjer zabrana obavljanja djelatnosti itd.

Prednosti :

Prednosti ove forme organizovanja privrednog društva su:

Niski troškovi osnivanja, fleksibilnost, nepostojanje dvostrukog oporezivanja

Nedostaci:

Finansiranje, rizik, trajnost preduzeća:

Pored navedenih karatekteristika postoje i sledece karakteristike preduzetnika :

Inovacija : Inovacija je ključni element preduzetništva preduzetnici cesto razvijaju nove ideje, proizvode ili tehnologije kako bi se izdvojili na tržištu i zadovoljili potrebe potrosaca na nove nacine.

Upornost i posvećenost : Preduzetnici cesto moraju biti izuzetno posveceni i uporni kako bi uspjeli. Poslovanje moze biti izazovno pa je vazno da preduzetnici ostanu fokusirani na svoje ciljeve i nastave raditi prema njima cak i kada se suoce s preprekama.

Samostalnost : Preduzetnici imaju tendenciju da budu neovisni i samostalni u vođenju svojih poslova to moze uključivati ​​donosenje svih kljucnih odluka o poslovanju, kao i preuzimanje odgovornosti za uspjeh ili neuspjeh svog poslovanja.

Upravljanje resursima : Preduzetnici moraju upravljati razlicitim resursima kako bi njihovo poslovanje uspjelo to moze ukljucivati ​​upravljanje finansijama, ljudskim resursima, vremenom i drugim resursima kako bi se osiguralo efikasno poslovanje.

Drustveni doprinos : Preduzetništvo moze imati znacajan drustveni uticaj preduzetnici stvaraju radna mjesta, poticu ekonomski rast i razvoj, te cesto doprinose inovacijama i poboljsanjima u društvu.

Kreativnost : Kreativnost je važan element preduzetništva. Preduzetnici cesto moraju biti kreativni u pronalaženju novih rješenja, prilagdjavanju promjenama i diferencijaciji svojih proizvoda/usluga na tržistu.

Ukupno gledano, preduzetništvo je dinamican proces koji podrazumijeva pokretanje, vodjenje i razvoj poslovanja s ciljem ostvarivanja profita i drustvenog doprinosa.

Foto: pixabay

Post a Comment

Previous Post Next Post

Contact Form