Prosječna neto zarada u Crnoj Gori za Februar 821 euro

Foto: pixabay
 

U februaru 2024. godine, prosječna bruto zarada u Crnoj Gori iznosila je 1.026 eura, dok je prosječna neto zarada bila 821 eura, prema informacijama koje je objavila Uprava za statistiku Monstat piše CDM.

Monstat je izvijestio da je prosječna neto zarada u februaru 2024. u odnosu na januar 2024. zabilježila rast od 0,2%, dok je u poređenju sa istim mjesecom prethodne godine zabilježen rast od 6,4%. Međutim, imajući u vidu da su potrošačke cijene u februaru 2024. porasle za 0,4% u odnosu na januar 2024, realne zarade su za isti period zapravo pale za 0,2%.

Što se tiče prosječnih zarada bez poreza i doprinosa, u februaru su zabilježeni rastovi u nekoliko sektora. Najveći rast je zabilježen u sektorima stručne, naučne i tehničke djelatnosti (4,4%), poslovanje nekretninama (4,2%), snabdjevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama, kontrolisanje procesa, uklanjanje otpada i slične aktivnosti (2,8%), finansijske i djelatnost osiguranja (2,7%), informisanje i komunikacije (1,6%), snabdjevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija (1,5%), trgovina na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala (1,2%), vađenje ruda i kamena (0,8%), poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, građevinarstvo i državna uprava i odbrana: obavezno socijalno osiguranje (0,5%).

S druge strane, zabilježen je pad prosječnih zarada bez poreza i doprinosa u sektorima prerađivačka industrija (1,9%), ostale uslužne djelatnosti (1,8%), usluge smještaja i ishrane (1,6%), zdravstvena i socijalna zaštita (1,1%), administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (0,9%), saobraćaj i skladištenje (0,5%), obrazovanje (0,4%) i umjetničke, zabavne i rekreativne djelatnosti (0,1%).


Post a Comment

Previous Post Next Post

Contact Form