Cijene stanova u Podgorici i dalje u porastu prosječna cijena kvadrata 1.862 eura

 

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u četvrtom kvartalu 2023. godine porasla je na 1.790 eura, što je za 8,9% više u poređenju sa prethodna tri mjeseca, pokazuju podaci Monstata. Isti izvještaj otkriva da je i u glavnom gradu Podgorici cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u četvrtom kvartalu zabilježila rast od 9,5%, dosegnuvši 1.862 eura.

Na primorju Crne Gore, prosječna cijena kvadratnog metra stana iznosila je 1.771 eura, dok je u središnjem regionu države ta cifra bila nešto niža, sa 915 eura. Na sjeveru zemlje, prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji bila je 1.091 euro.

Monstat ističe da prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji značajno varira u zavisnosti od udjela stanova koji pripadaju kategoriji solidarne stambene izgradnje.

U kategoriji privredna društva, prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji iznosila je 1.795 eura, dok je u kategoriji solidarna stambena izgradnja bila znatno niža, sa 589 eura.

Metodologija istraživanja "Cijene stanova u novogradnji" uzima u obzir samo stanove koji su prvi put prodati na tržištu, odnosno za koje je prvi put zaključen kupoprodajni ugovor. To znači da nisu obuhvaćeni stanovi starog stambenog fonda, niti druge vrste nekretnina poput poslovnih objekata ili zemljišta. Istraživanje ne odražava trenutnu ponudu i potražnju novih stanova na tržištu, već samo cijene koje su obračunate na osnovu zaključenih kupoprodajnih ugovora, ističe se u saopštenju Monstata.

Post a Comment

Previous Post Next Post

Contact Form