Monteput raspisao tender za izradu idejnog rješenja autoputa Andrijevica - Peć, dionica Andrijevica - Čakor


Monteput je objavio tender za izradu idejnog rješenja auto-puta koji ce povezivati Andrijevicu i Peć, konkretno dionicu između Andrijevice i Čakora. Auto-put će se protezati od veze sa autoputem Bar – Boljare u Andrijevici, preko granice sa Kosovom sve do Peći, koji igra ključnu ulogu u unapređenju regionalne povezanosti, ekonomske saradnje i razvoja.

Glavni cilj izrade tehničke dokumentacije je detaljno istraživanje terena i određivanje optimalnog koridora za izgradnju ove dionice, uz poseban naglasak da idejno rješenje mora zadovoljiti potrebe i Crne Gore i Kosova. Prema važećem Prostornom planu Crne Gore, vec je određen koridor za auto-put Andrijevica – Peć, pise CDM.

Projektant je obavezan da prilikom izrade idejnog rješenja uzme u obzir sve relevantne faktore kao sto su tehnički, ekonomski, prostorni, ekološki i drugi aspekti izgradnje, te da primjenjuje savremene metode i alate. Imajući u vidu slozenu konfiguraciju terena, značajan dio trase ce ciniti tuneli i mostovi.

Posebna pažnja se mora posvetiti prostorno-planskim aspektima, kao sto su izbor optimalne trase, lokacija denivelisanih raskrsnica, naplatnih rampi, kao i lokacija pratećih i funkcionalnih objekata. Vazno je uzeti u obzir i ekološke faktore, postojeću infrastrukturu, kulturna dobra, vjerske objekte i druge relevantne objekte koji mogu uticati na konacnu odluku o poziciji trase.

Trenutno se radi na novom Prostornom planu Crne Gore do 2040. godine, čiji je cilj definisanje jedinstvenih koridora glavnih saobracajnih pravaca, uključujuci autoputeve i brze saobracajnice.


Foto pixabay

Post a Comment

Previous Post Next Post

Contact Form