Vrijednost Bitcoina izjednačena sa vrijednošću zlata

Foto: pixabay
 

Vrijednost kriptovalute Bitcoin prvi put u svojoj istoriji prešla je granicu od 70.000 dolara, što je otprilike jednako vrijednosti jednog kilograma zlata (prosječna cena od 69.000 evra u trenutku pisanja ovog teksta).

Ovaj rekord postignut je oko 17 sati po istočnom vremenu, ali je nakon toga ciena ove najstarije i najpoznatije kriptovalute ponovo pala piše portal investitor.

Analitičari vide uzrok ovom skoku u sve glasnijim spekulacijama o mogućem smanjenju kamatnih stopa.Vrijednost Bitcoina je porasla zbog pada američkog dolara nakon objave najnovijih podataka o tržištu rada u SAD-u, izjavio je analitičar TickMilla, James Hart, za francusku novinsku agenciju AFP.

"Bitcoin ima koristi od sve glasnijih špekulacija o mogućem smanjenju kamatnih stopa od strane američke centralne banke", dodao je.

Rast vriednosti Bitcoina započeo je u januaru 2024. godine, nakon što je američka Komisija za hartije od vrijednosti i berze (SEC) odobrila novi investicioni proizvod u SAD-u - poseban investicioni fond indeksiran na Bitcoin. Ovi fondovi omogućuju investitorima da ulažu u Bitcoin bez potrebe za direktnom kupovinom same kriptovalute.

Prethodni rekord vrednosti Bitcoina dostignut je 10. novembra 2021. godine, kada je dostigao vrednost od 68.991 dolara. Nakon toga, njegova vrednost pala je ispod 17.000 dolara, ali je kasnije počela ponovo rasti.


Post a Comment

Previous Post Next Post

Contact Form