Gigant u problemu Nike otpušta oko dvije hiljade radnika

foto pixabay

Američki proizvođac sportske odjeće Nike najavio je planove za otpustanje oko 2% svoje radne snage kao dio mjera za smanjenje troškova uslijed smanjene potražnje. Visoki troškovi života smanjili su potrošnju građana na sportsku opremu, što je rezultiralo smanjenim narudžbi od strane trgovaca Nike planira smanjiti potrošnju za dvije milijarde dolara putem prilagodbe proizvodnje i upravljacke strukture.

Ova suma ukljucuje i troskove otpremnina od 400 do 450 milijona dolara, koji ce biti knjizeni u trecem tromjesecju, kako je već najavljeno u planu objavljenom u decembru.

U cetvrtak su objavili da će ugasiti nesto vise od 1.600 radnih mjesta od ukupno 83.700 zaposlenih sirom svijeta. Naglaseno je da neće biti otpustanja prodavaca i radnika u distribucionim centrima.

Otkazi ce se provoditi u dvije etape, pri cemu prva pocinje u petak, a druga bi trebala biti dovrsena do kraja maja, istog perioda kada zavrsava i četvrto poslovno tromjesecje.

Nike je izjavio da ce ove mjere omogućiti prilagodbu organizacije kako bi se iskoristile najbolje prilike za rast, posebno imajuci u vidu povećano zanimanje za sport, zdravlje i dobrobit.

Post a Comment

Previous Post Next Post

Contact Form