Veliki broj firmi pred gašenje u Nemačkoj nema ko da nastavi poslovanje


foto pixabay

U Nemačkoj, vlasnici malih i srednjih preduzeca sve cesce se suocavaju s problemom nedostatka naslednika za vođenje svojih firmi. Trenutno, gotovo trećina vlasnika ovih firmi ima najmanje 60 godina i traži naslednika. Prema novoj studiji nemačke državne razvojne banke KFW, udeo preduzetnika koji traze nekoga da preuzme upravljanje poslom u poslednjih sest godina porastao je sa 35 na 41 odsto. Stručnjaci ocekuju da ce se ovaj problem samo pogorsavati. "Rupa u sektoru malih i srednjih preduzeća se povećava", izjavila je Frici Keler-Gajb, glavna ekonomistkinja KFW.

Demografske promjene doprinose ovom problemu, s obzirom na to da starija generacija vlasnika preduzeća sve vise razmišlja o potencijalnim naslednicima. Stopa nataliteta opada, dok se najmnogoljudnija generacija, bejbi-bumeri, polako penzioniše. Takodje, interesovanje mladih za pokretanje ili preuzimanje poslova je u opadanju.

Do kraja ove godine, oko 224.000 vlasnika malih i srednjih firmi planira da se povuce, što cini oko sest odsto od ukupno 3,81 milion nemackih firmi sa godisnjim prometom do 500 miliona eura. Većina vlasnika koji razmisljaju o predaji posla suocava se s teskocama u pronalazenju adekvatnog naslednika. Glavne prepreke ukljucuju birokratske zahtjeve, zakonske regulative i finansijska pitanja.

Zbog nedostatka naslednika, mnogi vlasnici razmatraju opciju gasenja posla. Do kraja ove godine, to planira da ucini 97.000 preduzetnika, od kojih 63 odsto nema nikoga u porodici ko bi nastavio poslovanje. Većina vlasnika izrazava želju da firma ostane u porodici, ali su takodje spremni da je prepuste drugom preduzetniku ili zaposlenom.

Post a Comment

Previous Post Next Post

Contact Form