Niskobudžetne avio kompanije od maja se vraćaju u Crnu Goru

Foto: Wikipedia

 

Avio-povezanost je ključna za uspješnu turističku sezonu a iz Aerodroma Crne Gore najavljuju povratak niskobudžetnih avio-kompanija od maja, kao i otvaranje novih linija tokom sezone. Međutim, sagovornici TVCG smatraju da bi avio-povezanost mogla biti bolja, posebno u poređenju sa susjednom Tiranom, prenosi rtcg.

Iako je ukidanjem linija niskobudžetnih kompanija poput Wizz Aira i Ryanaira krajem oktobra došlo do gubitka avio-veze sa mnogim evropskim destinacijama, iz uprave Aerodroma stižu optimistične najave o njihovom povratku od maja. Eldin Dobardžić, predsjednik Borda direktora Aerodroma ističe da se planira povratak gotovo svih linija koje su bile aktivne tokom prethodne IATA sezone. On navodi da su dobili potvrde od Ryanaira za povratak linija ka destinacijama poput Zagreba, Manchestera, Brisela, te od Wizz Aira za povratak linija ka Beču, Londonu, Dortmundu, uz pregovore sa Vuelingom za liniju ka Barseloni iz Tivta.

Međutim, turizmolog Petar Golubović smatra da trenutna avio-povezanost Crne Gore nije zadovoljavajuća, posebno u poređenju sa Tiranom on ističe da veliki broj dolazaka na aerodrom u Tirani u odnosu na podgorički aerodrom ukazuje na potrebu za poboljšanjem povezanosti Crne Gore. Dobardžić objašnjava da se Crna Gora ne može direktno upoređivati sa Tiranom, navodeći komercijalnu politiku Albanije i veći broj turista koji posjećuju tu zemlju tokom cijele godine.

Avio-povezanost ima veliki uticaj na turističku sezonu, koja je ključna za prihode državnog budžeta. Golubović ističe da turisti prilikom odabira destinacije traže jeftine avio-karte, te da povezivanje sa različitim destinacijama olakšava dolazak turista i ne opterećuje saobraćajnu infrastrukturu. Dobardžić smatra da je avio-povezanost Crne Gore dobra, ističući uspjeh povezivanja sa turskim gradovima Ankarom i Izmirom tokom zimske sezone, te najavu novih destinacija poput Minhena, Paradubica, Košica i Varšave za ljetnju sezonu.

Golubović predlaže i povezivanje sa zemljama Skandinavije, posebno Norveškom, kako bi se dodatno povećao broj turista. Konačni rezultati o uticaju rasta avio-linija na broj turista biće poznati u novembru, kada se obično sumiraju rezultati turističke sezone.

Post a Comment

Previous Post Next Post

Contact Form