Švajcarci rekli da trinaestoj penziji

Foto: pixabay
 

Prema izvještaju agencije Hina, pozivajući se na Reuters, istraživanje Švajcarskog radiotelevizijskog servisa (SRF) pokazalo je da je 58% birača podržalo prijedlog za dodatnu penziju, dok je 42% bilo protiv. Ovu mjeru predložile su Švajcarska federacija sindikata i stranke lijevo od centra, ali da bi postala zakon potrebna joj je podrška većine od 26 švajcarskih kantona, pise CDM.

Lukas Golder iz anketne kompanije gfs.bern istakao je da je ovo značajan korak sa stanovišta sindikata. Međutim, vlada, trgovinski lobiji i trenutno desno naginjući parlament odbili su prijedlog, tvrdeći da je finansijski neodrživ. Ovo glasanje označava promjenu u stavu Švajcaraca prema ekonomski rizičnim mjerama a u prošlosti su odbacili slične prijedloge poput skraćivanja radnog vremena ili produženja godišnjih odmora.

Švajcarska se suočava s rastućim troškovima života a Cirih je među najskupljim gradovima na svijetu. Mnogi stanovnici, poput 65-godišnje Mery iz Ciriha, podržavaju ovaj prijedlog, verujući da će im omogućiti više sredstava za svoje unuke. Ipak, još uvek nije jasno kako će se finansirati ovo povećanje penzija koje bi trebalo stupiti na snagu 2026. godine. Takođe, drugi predlog o postupnom podizanju starosne granice za odlazak u penziju sa 65 na 66 godina takođe je odbačen na biralištima.

Post a Comment

Previous Post Next Post

Contact Form