Zuckerberga pad društvenih mreža koštao 100 miliona dolara

Foto: Facebook Mark Zuckerberg
 

Globalni prekid pogodio je Meta platforme, ostavljajući korisnike isključene, a kompaniju finansijski pogođenom. U utorak, 5. marta 2024. godine, došlo je do velikog prekida na Meta platformama širom svijeta, što je rezultiralo nedostupnošću popularnih društvenih medija poput Facebook-a, Instagram-a i WhatsApp-a, Thredsa na nekoliko sati.

Ovaj široko rasprostranjeni poremećaj ne samo da je ostavio milijarde korisnika isključene, već je imao i veliki finansijski uticaj na kompaniju cijena dionica Mete pala je za 1,5 posto, a od tada dodatno opala za 1,6 posto. Andy Stone iz Meta se obratio ovim problemima na X mreži, nudeći uvjeravanje da su rješenja u toku. Izdato je saopštenje "riješićemo problem što je prije moguće za sve koji su bili pogođeni, i izvinjavamo se zbog neprijatnosti".

Stručnjaci su procijenili da je Mark Zuckerberg izgubio oko 100 miliona dolara prihoda u utorak ujutro kao rezultat pada platformi širom svijeta.mSvi društveni mediji u vlasništvu Meta suočili su se sa tehničkim problemima, sličnim onima iz 2021. godine, što je rezultiralo 7-satnim prekidom rada. Međutim, ovoga puta problem je riješen u roku od 2 sata.

Prekid se dogodio malo prije isteka roka u četvrtak za velike tehnološke kompanije da se pridržavaju novog Zakona o digitalnim tržištima Evropske unije. Nagađalo se da su promjene koje je Meta pravila, u skladu sa zakonom, mogle dovesti do grešaka u koodiranju koje su izazvale prekid rada.

Meta možda istražuje promjene poput omogućavanja korisnicima da odvoje svoje Facebook i Instagram naloge kako bi spriječili kombinovanje ličnih podataka za ciljane oglase. Međutim, nije jasno da li je prekid povezan sa Metinim pripremama za DMA.

Post a Comment

Previous Post Next Post

Contact Form