Premijer Spajić: Zaključena sedmogodišnja transakcija na londonskoj berzi, novac će se koristiti za vraćanje starih kredita i projekte

Foto: Vlada Crne Gore


Premijer Crne Gore Milojko Spajić, objavio je da je upravo zaključena sedmogodišnja transakcija na londonskoj berzi u iznosu od 687 miliona eura uz kamatnu stopu od 5.8%. Spajić ističe da su ovi uslovi veoma povoljni u poređenju s kamatnim stopama američkih obveznica na istu ročnost koje iznose 4.2%, ili bezrizičnog EURIBOR-a od 4%. Novac će biti isključivo upotrebljen za otplatu postojećih kredita i infrastrukturne projekte u Crnoj Gori.

Premijer je izrazio nezadovoljstvo zbog senzacionalističkih medijskih natpisa o transakciji, naglašavajući da pravila londonske berze nalažu da transakcija ostane nejavna dok se ne završi čitav proces. Upozorio je na špekulacije, poluistine i lažne informacije koje su plasirane prije završetka procesa, što je stvorilo nestabilnost na tržištu i otežalo rad njegovom timu.


Spajić je istakao da takvo ponašanje ne doprinosi interesima države i da je rijetko u civilizovanom svijetu da javnost djeluje protiv interesa svoje države. Ipak, ističe da je bitno da je transakcija uspješno okončana zahvaljujući timu Ministarstva Finansija.


Objavu premijera Spajića prenosimo u cjelosti:

Upravo je zaključena 7-godišnja transakcija na londonskoj berzi u iznosu od €687 miliona i kamatnom stopom 5.8%!!!. Ukoliko znamo da je američka obveznica na istu ročnost 4.2%, ili da je bezrizični EURIBOR na 4%, razumijemo koliko su povoljni uslovi. Ovako obezbijeđen novac će se koristiti isključivo za vraćanje starih kredita kao i infrastrukturne projekte za razvoj naše države.


Nažalost - ovih dana smo i svjedočili užasnim i senzacionalističkim medijskim natpisima o transakciji-koji su prkosili svim pravilima londonske berze koji nalažu DA TRANSAKCIJA NIJE JAVNA DOK SE NE ZAVRŠI ČITAV PROCES, kada ta obveznica može slobodno da se trguje na berzi i da svi njeni detalji postaju dostupni svima. Uprkos tome - pojedini mediji i kvazi analitičari nisu prestajali da bombarduju javnost sa špekulacijama, poluistinama i lažnim informacijama prije završetka procesa. Upravo je takvo ponašanje KOJE NE POSTOJI NIGDJE U CIVILIZOVANOM SVIJETU kreiralo dosta nestabilnosti na tržištu i jako otežalo rad našem timu. Malo je država u kojima javna scena radi šačice senzacije i ogromnog primitivnog neizdrža, a ponekad i političkih interesa, radi otvoreno protiv interesa sopstvene države kao kod nas. 


Ali tu smo dje smo - znali smo kakvu bitku bijemo! Najbitnije da je sve uspješno završeno sa nevjerovatnim rezultatima zahvaljujući sjajnom Min Fin timu! 🇲🇪❤️ Svaka vam čast ljudi, moj duboki naklon!


Post a Comment

Previous Post Next Post

Contact Form